your beauty is nothing if you have an ugly heart =)

Friday, 6 September 2013

cara-cara nak elakkan diri darpada dengar org mengumpat .

assalamualaikum wbt . hai semua . kaifa haluk ? sihat ? alhamdulillah ~ jangan lupa untuk ucap perkataan tu everyday . sebab Allah masih lagi bg kita pinjam nyawa tu :)
haa . nampak tajuk ats tu ? memng normal lah kn zaman skrg ni org suka mngumpat . dh jadi trend mybe . tambah2 lak org perempuan . nak2 pulak makcik2 yg tkdok kijo petang2 . mula lah bergosip .

"kau nak tau tak senah.......

haa, tu ayat permulaan nk mngumpat la tu . haha . so , beware !
kalau hampa semua tkmau dpt dosa sekali dgn dengar dya mengumpat atau fitnah , ada cara2nya ;)

PERTAMA ~

bila dengaq jaa ayat "kau tau tak" tu ,buat muka macam ni dulu . tunjuk yg hmpa tk minat nk tau dengan apa yg org tu nk cakap . kalau boleh bt muka yg lagi tension drpd ni pun takpa . haha .

KEDUA ~

kalau dengan muka tension tu dya still dgn cerita dya , hmpa bt mcm dkt atas nih . bawak kluaq fon lpas tu ckp . kononnya ada org call lah kan . cakap kuat2 sikit . smpai dya blahh dari situ . kalau nk senang , hmpa ja blahh dari situ smbil buat2 cari line fon . :p

KETIGA ~
"tak takut azab eh ?" tanya soalan ni dkt org tu . smbil gosok2 dagu anda . mesti dya sedar punya bila hmpa tnya mcm tu . mana lah tau kan dgn soalan hmpa tu boleh bt dya taubat . hihi .

KEEMPAT ~
ni cara yg terakhir . bila muka tension dya tk layan , buat2 cakap telefon pun dya siap rmpas telefon kita lg sbb nk bg kita dgaq apa yg dya nk smpaikan tu , tanya soalan yg ketiga tu pun dya buat muka innocent , ada cara LAST . ni konfem berjaya . bila dya mula ja ayat "kau nak tau tak , budak tu kannnnnn 
hmpa tarik nafas sedalam dalamnya , then dengan penuh kusyuk dan tawaduk , baca yassin kuat2 dkt tepi telinga dya . smpai abess , kalau dya nk teruskan jgk , tutup mulut dya dgn tapak tgn hmpa . then baca lah yassin tu smpai abess . inshaAllah lpas ni dya sedar ataupun dya tk cari hmpa dah bila dya nk mngumpat . hehe

senang kan ? selamat mencuba ! :D

Rasullah (S.A.W.) pernah berpesan agar kita menjaga lidah mengenai hal orang yang
membuka rahsia orang lain dalam sabdanya:
" Wahai kumpulan orang yang beriman dengan lidahnya tetapi tidak masuk kedalam jiwanya!
Janganlah kamu mengumpat orang Islam dan janganlah mengesan atau mencari-cari rahsia
mereka kerana barang siapa mengesan rahsia mereka, Allah akan buka rahsianya. Dan barang
siapa Allah buka rahsianya maka dimalukan dia dalam rumahnya (sekali pun dirahsiakannya)."


" Janganlah sesetengah dari kamu semua itu mengumpat sesetengahnya. Apakah seseorang itu
suka makan daging saudaranya dalam keadaan telah mati, tentulah kamu semua tidak
menyukainya yang sedemikian itu;(Surah Hujurat ayat 12) "





Setiap yang baik itu datang daripada Allah

SEPTEMBER ! MY MONTH ~




Setiap yang baik itu datang daripada Allah